Hae tästä blogista

lauantai 11. lokakuuta 2008

"Hamlet - Tanskan prinssi" Joensuun kirjallisuustapahtumassa

Joensuun kirjallisuustapahtumassa sunnuntaina 21.9.08 nähtiin tragikoominen versio Shakespearen klassikkodraamasta Hamlet - Tanskan prinssi.

Valtteri Tuominen näyttelee yksin kaikki näytelmän parikymmentä roolia, kuningattaren roolista Norjan sotajoukkoihin. Valtteri Tuominen työryhmineen on myös koko näytelmäproduktion takana.

Näytelmä on melkoinen kokemus! Ei voi muuta kuin ihailla Tuomisen suoritusta. Miten ihmeessä hän pystyy muistamaan ja organisoimaan näytelmän aikana kaiken yksin: sanat, lavasteet, laulut, tanssit, paikat, ajoitukset? Valoja jä ääntä hän ei sentään hoida itse :)

Täytyy myöntää, että mielenkiintoisen alun jälkeen tuli hetkellinen uskonpuute. Tuntui, ettei näytelmä edennyt, monologit olivat turhan pitkiä. Vähän rupesi jo epäilyttämään, voiko tämä kaksituntinen näytelmä toimia näin toteutettuna.

Ja voihan se toimia, kuten toimikin! Melkoista spektaakkelia kyllä! Näytelmän tempo vaihteli mukavasti näytelmän edetessä, välissä oli musiikkia (olisi saanut olla enemmänki) ja henkilöhahmoissa oli tarpeeksi eroja, että mielenkiinto pysyi yllä. Erityisen vaikuttava oli naamiotanssi näytelmän keskipaikkeilla. Yhden miehen esittämä Norjan sotajoukot oli näytelmän koomisimpia kohtauksia ehdottomasti.

Haudankaivaja oli vahva ja hyvä hahmo, samoin Horatio. Claudius oli hieman liian samanlainen kuin Hamlet, nuoria aikuisia miehiä molemmat, kuten näyttelijäkin. Claudiuksen erotti Hamletista hieman aggressiivisempi luonne, mutta varsinkin loppupuolen miekkailukohtauksessa, jossa aggressiivisuutta tuli myös Hamletin hahmoon, roolit hieman sekoittuivat.

Harmillista, etten ole ehtinyt kirjoittaa arvostelua aikaisemmin, nyt monta asiaa jää kirjoittamatta, koska niitä ei enää muista niin selvästi. Toisaalta ne seikat, jotka nyt ovat vielä vahvasti muistissa, olivat toki myös ne vaikuttavimmat ja oleellisimmat minulle.

Suosittelen lämpimästi!

Näytelmästä lisää: linkki (Joensuun kirjallisuustapahtuman sivut)
Hamletista englanniksi: linkki (Absolute Shakespeare -sivusto)

Ei kommentteja: