Hae tästä blogista

keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Varsinaista sirkusta jälleen kerran!

Hurautimme kesälomakauden 2010 kulttuurinautinnot käyntiin Sirkus Finlandialla eilen, toisena lomapäivänäni. Maanantai-iltana olimme ihan vain kotikissoja ja katsoimme huonon leffan nimeltä Tieto (Knowing). Huominen kesälomapäivä onkin peruttu, täytyy kirjoittaa kolumni Uutisvuokseen...

Tieto-leffasta ensin muutama sana. Joku onkin kyseisen leffan arvostellut aivan perinpohjaisesti, tyyli on tämä: "Knowing on suorastaan pöyristyttävän idioottimainen, mutta lähes koko ajan hykerryttävän hauskalla tavalla. Se ei myöskään polje paikallaan, vaan pyyhältää vauhdilla ja surutta eteenpäin, yhdestä anti-ideasta toiseen, upoten jatkuvalla syötöllä syvemmälle tyhmyyteen." Tästä linkistä arvosteluun, suosittelen - siis arvostelun lukemista, leffaa en välttämättä.

Ja sitten sirkusaiheeseen. Sirkus Finlandian näytökset on tullut katsottua vuosittain, ja olemme poikkeuksetta nauttineet. Laatu on ollut taattua ja tasaista, ei suuria yllätyksiä, mutta hengenhaukkomista ja naurunpyrskähdyksiä on aina ollut luvassa. Erityislaadukkaan poikkeuksen teki mielestäni vuoden 2006 näytös, joka oli samalla Sirkus Finlandian 30-vuotisjuhlanäytös. En osaa varmaksi sanoa, oliko silloin hommaan satsattu enemmmän rahaa ja vaivaa, mutta keskimääräistä Finlandia-kokemusta parempi fiilis siitä ainakin jäi.

Positiivinen ja viihdyttävä kokemus oli eilinenkin näytös. Suomalainen Mr. Slow, joka astui lavalla kakkosnumerona, ei vain oikein natsannut meille, sirkuksen lapsikatsojatkaan eivät oikein lähteneet mukaan hommaan - tai lähtivät vain paikoitellen, mutta nihkeästi verrattuna muihin pellenumeroihin.

Käsiohjelmasta luin, että tämä esitys onkin siinä mielessä ainutlaatuinen, ettei Sirkus Finlandian historiassa ole ennen nähty maneesilla sovellettua pantomiimitaidetta. Mr. Slow ei olekaan pelle! Ehkäpä sirkus Finlandian maneesi ei sitten ole oikea paikka nähdä sovellettua pantomiimitaidetta? Tai ehkä emme vain osanneet odottaa tällaista taidepläjäystä. Yksi vaihtoehto on, ettemme kerta kaikkiaan ymmärrä kyseistä taiteenlajia niin, että osaisimme siitä nauttia täysin rinnoin.

Ihmetytti myös pantomiimipellen käyttämä kieli; hän puhui sekaisin ainakin suomea, englantia ja ruotsia, ehkä jotain muutakin, mutta musiikin pauhun takaa puheesta ei oikein tahtonut saada kiinni. Käsiohjelma selvensi jälleen, että Mr. Slow puhuu zipperis-kielellä, jota voi ymmärtää vain hahmon eleiden kautta. OK. Ja se turhan kovalla ollut musiikki oli oleellinen osa esitystä, ja se rakentui jatsille, tuttuihin viihdesävellyksiin ja oopperaan.

Ja sitten parhaisiin paloihin... vaikka oikeastaan tykkäsimme kyllä koko satsista! :D

Tai no, jos nyt vielä sen verran kitisen, niin minusta eläimet eivät välttämättä kuulu sirkukseen, vaikka ne perinteisesti sinne kuuluvatkin. Epäilyttää vain eläinten viihtyminen sirkusoloissa; paljon matkustamista, kovaa koulutusta, (heikot?) mahdollisuudet elää lajityypillisesti yms. Pietarissa olen päässyt seuraamaan useammankin kerran sellaista sirkusta, jossa ei ole ollenkaan eläimiä, vain akrobaatteja ja muita taiteilijoita sekä tietenkin musiikkia, joka on aivan oleellinen osa jokaista sirkuskokemusta.

Eilen näimme lavalla kuitenkin poneja, koiria ja laamoja. Tuntuu, että pienet eläimet ehkä parhaiten kulkevat sirkuksen mukana. Miten lie, varmaksi en toki tiedä. Mutta niin tai näin, lapset ainakin rakastavat lavalla taiteilevia eläimiä.

Ilta vilahti hetkessä Sirkus Finlandian esitystä seuratessa. Näytös huipentui hienoon ilma-akrobatiaan, josta vastasi brasilialainen ryhmä The Flying Costa. Kaiken kaikkiaan oikein miellyttävä sirkuskokemus, suosittelen.

Kuvia ei viitsitty tällä kertaa napsia, kun ne heikosti ilman salamaa onnistuvat.

Sirkus Finlandia: http://www.sirkusfinlandia.fi/ 

Ei kommentteja: