Hae tästä blogista

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Suurien tunteiden Irinka

Juliste (c) Outokummun teatteri
Pitänee hoidella entiset arvostelut alta, kun huomenna kesäteatterikesämme saa jälleen jatkoa. Tarkoituksenamme on mennä katsomaan Karvion teatterin Valamo-trilogian Isän varjo yönäytöksenä. Tosin jo toista keraa, ensimmäistä kertaa kävimme katsomassa sen jo viime kesänä, yönäytöksenä silloinkin.

Tänä kesänä avasimme kesäteattarikautemme niin kovaa ja korkealta, että vahvasti epäilen, ettei aloituksellemme löydy voittajaa. Kävimme katsomassa Outokummun teatterin musiikillisen karjalais-afrikkalaisen evakkonäytelmän Irinka.

Irinka on upea alusta loppuun. Musiikki vie mukanaan ja saa kyyneleet virtaamaan valtoimenaan. Evakkoteema koskettaa, vaikka minkäänlaisia evakkojuuria minulla ei olekaan. Irinka on monitasoinen näytelmä, joka pistää ajattelemaan. Irinka naurattaa ja itkettää. Mikään ei riko taidokasta harmoniaa, kaikki näytelmässä toimii moitteettomasti. Ja voi taivas, miten taitavia laulajia!

Tällaisten teatterikokemusten takia teatterissa käydään; katsottuaan pari farssia ja jonkun tylsän tusinateoksen, löytääkin yhtäkkiä oikean helmen. Jokseenkin täydellistä! Tahtovat sanat loppua, kun yritän kuvata niitä tunteita, joita näytelmä herättää. Ei miulla siis muuta. ;)

Kuva (c) Outokummun teatteri
 Suora lainaus Irinkasta Outokummun teatterin sivuilta:
"Esko-Pekka ja Inkeri Tiitisen kirjoittama musiikkinäytelmä ”Irinka” saa maailmanensi-iltansa 29.6.2013. Näytelmän ohjaa Inkeri Tiitinen ja musiikin näytelmään säveltää Ilmari Tiitinen. Näytelmän rooleissa nähdään Suvi Vihava, Aki Haikonen, Carlitos Mario, Sanna Kärkkäinen, Eveliina Pietarinen sekä Pihka Laasonen.

Irinka on näytelmä evakkoudesta, pakolaisuudesta ja uuden kodin ja elämän perustamisesta vieraan kulttuurin keskelle. Näytelmä kehräytyy karjalaisen Irinka-muorin ja Suomesta turvapaikkaa hakevan afrikkalaismiehen tarinoiden ympärille. Näytelmän kirjoittajat piirtävät kuvaa monikansallisen Suomen nykyisyydestä ja ihmettelevät sitä, miten monella kielellä ja tavalla kommunikoivien suomalaisten ennakkoluulot ja käsitykset ovat syvällä ja tulevat usean sukupolven takaa.

- Näitä ennakkoluuloja katsoja voi peilata omiin käsityksiinsä, tulla samalla niille tietoisiksi ja nauraa niille. Nauru on suuri osa näytelmää, vakavaa teemaa lähestytään ilon kautta, kuvaa Inkeri Tiitinen. Irinka-näytelmän kantaesitys on 29.6.2013 Kiisu-teatterissa Outokummun Vanhalla Kaivoksella. Näytelmää esitetään yhteensä 18 kertaa.

P.S. Olen hiljalleen oppinut, että linkit lehtiarvosteluihin ja teattereiden vanhoihin produktioihin katoavat vuodessa tai parissa, jolloin blogiini jää vain bittiavaruuteen vievä turha linkki, jos en ole kopioinut tekstiä ajoissa omaan blogiini talteen. Näin aion jatkossa siis toimia.

P.P.S. Kuvan ja julisteen lainasin myös Outokummun teatterin sivuilta.

Ei kommentteja: