Hae tästä blogista

tiistai 7. heinäkuuta 2009

Savonlinnan oopperajuhlien Madama Butterfly

Savonlinnan oopperajuhlien odotetuin ensi-ilta on tänä kesänä Madama Butterfly. Sen kaikki esitykset ovat lähes loppuunvarattuja jo ennakkoon. Madama Butterfly on myös yksi oopperakirjallisuuden kaikkien aikojen suosituimpia teoksia.

Meillä oli ilo ja onni päästä katsomaan Madama Butterflyn kenraali viime keskiviikkona 1.7.2009. Sali oli lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä. Oopperajuhlien taiteellinen johtajakin kehui Butterflyn kenraalia sanomalehti Karjalaisessa todella hyväksi, ja voimme koko sydämestämme yhtyä tähän mielipiteeseen.

Lipuista oopperaan saamme kiittää ystäväämme Vilppoa, joka on oopperajuhlilla tänä vuonna vapaaehtoistöissä, ja saa tästä hyvästä joitain ilmaisia lippuja näytöksiin. Toissa kesänä kävimme katsomassa Taikahuilun samaisen Vilpon ansiosta. Silloin Vilppo oli mukana Taikahuilun kuorossa.

Madama Butterflyssä viehättää mahtavien laulusuoritusten lisäksi erityisesti sen taianomainen visuaalinen maailma, joka on kuin sadusta. Valoilla, väreillä ja musiikilla luotu tunnelma osuvine roolivalintoineen ja kauniine puvustuksineen antaa erittäin kokonaisvaltaisen sekä onnistuneen ja autenttisen mielikuvan 1900-luvun Japanista.

Madama Butterflyn roolissa on hentoinen nainen, joka osuvasti luo illuusion nuoresta tytöstä, sillä Madama Butterfly on vasta 15-vuotias mennessään naimisiin Pinkertonin kanssa. Tarinan aikana tytöstä tulee nuori nainen, kuitenkin vain 18-vuotias. Ainoa mikä roolivalinnassa ei täsmää, on Madaman lauluääni. Se ei tietenkään ole 15- tai 18-vuotiaan ääni - eikä sellaista toki voi oopperassa odottaakaan. Joskin mikä olisi hienompaa kuin niin mahtava 15-vuotias oopperalaulaja, joka voisi vetää Madaman roolin nuoren tytön äänellään. Utopiaa ehkä?

Haluaisin mainita myös traagisen ja vavahduttavan kohtauksen oopperan lopusta, kun Madama riistää itseltään hengen. Upea kohtaus!

Pidin myös kohtauksesta, joka oli Madaman uni, ja jossa Pinkerton palaa perheensä luo. Se oli sykähdyttävä kaikessa surullisuudessaan, kun juonen tuntien tiesimme, ettei Pinkerton tule palaamaan Madaman luo, vaan hänellä on _oikea_ amerikkalainen vaimonsa. Vaimon roolin tehnyt nainen saa myös kehut; ylimielisen oloinen, jytäkkä nainen on hieno vastakohta japanilaisella hennolle "leikkivaimolle".

Kesän 2010 oopperajuhlilla on luvassa ainakin Carmen, Tosca ja Madama Butterfly. Näistä eniten kiinnostaisi ehkäpä Carmen. Sekä Toscan että Carmenin olen kyllä nähnyt aikaisemminkin. Voisinpa katsoa Madama Butterflynkin uudelleen :)

Lisää aiheesta oopperajuhlien sivulla:
http://soj.infoweb.as.tietotalo.fi/Suomeksi/Lipunmyynti_2009/Ohjelmisto_2009/Madama_Butterfly.iw3

Madama Butterfly Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Madama_Butterfly

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa kivaaaa lukea sun arviointi Madame Butterflyista. On vain tosi kauan aikaa sitten mutta minkäs teet. Jään odottamaan lisää ooppera-arviointeja!

Tanja Karppinen kirjoitti...

Kiitti kommentista! Harmittaa, että monet blogitekstit jäävät kirjoittamatta tai lykkääntyvät, kun tuntuu, että aina on niin paljon muuta tekemistä. Tältäkin kesältä on paljon mm. mielenkiintoisia teatterikokemuksia vielä arvioimatta. No, kunhan illat pimenevät ja kylmenevät, ehkä aikaa liikenee paremmin myös kirjoittamiseen.