Hae tästä blogista

lauantai 8. syyskuuta 2007

Kesäteatteria kaksi yhden hinnalla: Tulitikut lainassa Piiroisen pässillä Ristin kesäteatterissa

Jälleen on kesä jo puolessa. Ja minkälainen kesä! Eilenkin tuli vettä niskaan parin saavillisen verran kesken Ristin kesäteatterin tämänvuotisen näytelmän "Tulitikut lainassa Piiroisen pässillä".

On mielenkiintoinen idea pistää päällekkäin kaksi näytelmää. Ristin kesäteatteri otti käsittelyynsä kaksi Liperiin sijoittuvaa tekstiä: Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa ja Tiituksen Rakkaus on nopeampi Piiroisen pässiäkin. Tulitikut olen nähnyt aikaisemmin, Piiroisen pässiä en. Uskon, että näytelmästä olisi saanut enemmän irti, jos olisi tuntenut molemmat tekstit.

En sano, etteikö näytelmästä saanut näinkin irti. Irtosi muun muassa muutamat hersyvät naurut, parit takuulla tahattomatkin.

Näytelmässä oli mukana laulua, mutta kukaan näyttelijöistä ei oikein osannut laulaa. Näytelmän alkupuolella oli joku haikea balladi tms., jonka hieman vanhempi herrasmies veti sillä taidolla, jota kesäteatterissa mielestäni vähintään voidaan vaatia, jos yhtään ajatellaan kuulijoiden korvia. Mutta loput... Muutama todella huonosti vedetty biisi olisi mennyt hauskana tehokeinona tai ihan muutenkin, mutta nyt on myönnettävä, että näytelmän loppupuolella jo toivoin, ettei kovin paljon enempää biisejä esitettäisi. Yleensä kuitenkin nautin suuresti, kun näytelmässä on musiikkia ja laulua.

Näyttelijöistä voi todeta samaa kuin kesäteattereissa yleensäkin. Osa oli ihan hyviä, osa siedettäviä, osa lähes sietämättömiä suorituksia. Tässä näytelmässä hämäsi hieman se, että erittäin persoonallisen näköisiä ja/tai äänisiä ihmisiä esiintyi useammassa roolissa (en siis tarkoita sitä, kun näyttelijät näytelmässä esiintyivät toisinaan, vaan ihan kokonaan tuplarooleja). Kyllä kesäteatterissakin tuplaroolin vetäjien täytyisi jollain konstilla pystyä eläytymään eri rooleihin eria tavalla, pelkkä peruukin tai hatun vaihto ei tahdo riittää.

Kaksi tekstiä päällekkäin, paljon tuplarooleja, paljon näytelmään kuuluvia "naamioitumisia" toiseksi näytelmän hahmoksi ja paljon eri perheitä sekä rooleja teksteissä teki näytelmän hieman sekavaksi. Kärryillä kyllä pysyi, mutta yleiskuvaksi jäi jonkin asteinen sekaisuus.

Hepat näytelmässä olivat varsin koomisia. Ryyppäävä heppa eritoten :) Erityisen hauskoina haluan mainita myös kohtaukset, joissa "rikolliset" tuotiin tuomarin eteen. Varsinkin tuomari jäi mieleen! Myös saunakohtaus poliisin pitsialushousuineen ja pamputuksineen sai yleisön hekottelemaan - taattua kesäteatterihuumoria, kuten oli monessa muussakin kohdassa tätä näytelmää.

Opiskelijoiden huomioiminen halvemmalla hinnalla oli kiva.

Kokemus oli kokonaisuudessaan viihdyttävä. Ihanaa, että ihmiset jaksavat tehdä kesäteatteria! Kokemukseen valitettavan klommon teki harmillinen kaatosade, joka putosi taivaalta toisen puoliajan alussa - jäätelöä oli vähän kurja natustella sateen kanssa kilpaa. No, ei nyt sentään myrskyksi yltynyt, kuten Valkealassa toissapäivänä.

Paljon näkyi samoja naamoja näyttämöllä kuin edellisinäkin vuosina. Tietää sitten suunnilleen, mitä odottaa ensi vuonna, mahdollisesti.

Lisää teatterista: http://www.ristinkesateatteri.fi/

Ei kommentteja: